Kiedy wiosną w warzywniakach pojawia się kalarepa, na śląskie stoły obowiązkowo trafia zupa - oberiba. Zupa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Pozwala na wykorzystanie tak często pomijanych liści kalarepy.
Składniki:
- bulion warzywny
- 2 kalarepy (koniecznie z liśćmi!)
- 2-4 ziemniaki
- por (połowa białej części)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- ewentualnie koperek do posypania
Przygotowanie:
1. Obieramy warzywa; kalarepkę i ziemniaki kroimy na podobnej wielkości
kostkę. Liście z kalarepy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze
kawałki.
2. Do gotującego się bulionu dodajemy w pierwszej kolejności ziemniaki, gdyż te gotuje się najdłużej, następnie dodajemy kalarepę a pod koniec gotowania pokrojone liście.
3. Na patelni podsmażamy cebulkę i pora, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do bulionu.
2. Do gotującego się bulionu dodajemy w pierwszej kolejności ziemniaki, gdyż te gotuje się najdłużej, następnie dodajemy kalarepę a pod koniec gotowania pokrojone liście.
3. Na patelni podsmażamy cebulkę i pora, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do bulionu.
Zupę możecie również zabielić odrobiną mleka roślinnego lub śmietaną
sojową. Ja wykorzystałam białko sojowe w proszku (do kupienia w sklepie
Carrefour)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz