niedziela, 17 sierpnia 2014

Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy


Kiedy wiosną w warzywniakach pojawia się kalarepa, na śląskie stoły obowiązkowo trafia zupa - oberiba. Zupa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Pozwala na wykorzystanie tak często pomijanych liści kalarepy.





Składniki:

- bulion warzywny
- 2 kalarepy (koniecznie z liśćmi!)
- 2-4 ziemniaki
- por (połowa białej części)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- ewentualnie koperek do posypania

Przygotowanie:

1. Obieramy warzywa; kalarepkę i ziemniaki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Liście z kalarepy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Do gotującego się bulionu dodajemy w pierwszej kolejności ziemniaki, gdyż te gotuje się najdłużej, następnie dodajemy kalarepę a pod koniec gotowania pokrojone liście.

3. Na patelni podsmażamy cebulkę i pora, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do bulionu.


Zupę możecie również zabielić odrobiną mleka roślinnego lub śmietaną sojową. Ja wykorzystałam białko sojowe w proszku (do kupienia w sklepie Carrefour)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...