poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kokosowy deser z tapioką


"I'm in love. I'm having a relationship with my... tapioka pudding". 

Kto z was jeszcze nie próbował tego deseru, szybko musi nadrobić zaległości. Tapiokę znajdziecie w sklepach typu "Kuchnie świata", w sklepach azjatyckich a także w wielu sklepach internetowych. Nie kosztuje dużo (ok. 5 - 6 zł) a dodatkowo opakowanie jest stosunkowo wydajne. Polecam wybrać te drobniejsze kuleczki. 



Składniki: (2 -3 porcji)


- 3 płaskie łyżeczki drobnej tapioki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- pół laski wanilii
- opcjonalnie szczypta soli




Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe przekładamy do miski i wsypujemy perełki tapioki (pozostawiamy na 30-40 min).
2. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia, dodajemy cukier, laskę wanilii, szczyptę soli i podgrzewamy. Pod wpływem temperatury mleko kokosowe stanie się rzadsze a nasze kuleczki zaczną robić się żelowo - przeźroczyste. Całość gotujemy ok. 10 min.

3. Całość przekładamy do pucharków lub małych słoiczków. Gdy masa wystygnie stanie się odrobinę gęstsza. Na wierzch możemy ułożyć zarówno świeże owoce (maliny, truskawki) jak i mus owocowy. Robiłam także wersję z bananami, migdałami i gorzką czekoladą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...