Rozgrzewający obiad w sam raz na deszczowe dnie. Dodatkowo pozwoli wam na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki:
- czerwona papryka
- dojrzałe pomidory (można także dodać te z puszki)
- cebula
- marchewka
- szklanka ciecierzycy
- przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, curry, papryka
chili, papryka słodka/ostra wędzona, kurkuma, czosnek, pietruszka, kolendra.
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i cienko
pokrojoną marchewkę. Całość podlewamy wodą aż papryka i marchewka
zmiękną.
2. Dodajemy pokrojone pomidory i łyżkę przecieru
pomidorowego. Dusimy jeszcze chwilę po czym wrzucamy ugotowaną wcześniej
ciecierzycę.
3. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, papryką ostrą i słodką wędzoną, możemy także dodać odrobinę curry.
Pieczarki
Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na niewielkiej ilości oleju,
doprawiamy solą, pieprzem ziołowym a także suszoną pietruszką, kolendrą i
oregano.
Ziemniaki
Do naszego gulaszu super
sprawdzą się ziemniaki z poprzedniego dnia czyli tzw. akcja reanimacja.
Pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki wrzucamy na patelnię i na
niewielkiej ilości oleju odsmażamy doprawiając papryką słodką, pieprzem
ziołowym i suszonym czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz