piątek, 15 sierpnia 2014

Gulasz paprykowo - pomidorowy z ciecierzycą, ziemniaki i ziołowe pieczarki.

Rozgrzewający obiad w sam raz na deszczowe dnie. Dodatkowo pozwoli wam na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.



Składniki:


- czerwona papryka
- dojrzałe pomidory (można także dodać te z puszki)
- cebula
- marchewka
- szklanka ciecierzycy
- przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, curry, papryka chili, papryka słodka/ostra wędzona, kurkuma, czosnek, pietruszka, kolendra.

Przygotowanie:


1. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i cienko pokrojoną marchewkę. Całość podlewamy wodą aż papryka i marchewka zmiękną.

2. Dodajemy pokrojone pomidory i łyżkę przecieru pomidorowego. Dusimy jeszcze chwilę po czym wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę.

3. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, papryką ostrą i słodką wędzoną, możemy także dodać odrobinę curry.

Pieczarki

Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym a także suszoną pietruszką, kolendrą i oregano.

Ziemniaki

Do naszego gulaszu super sprawdzą się ziemniaki z poprzedniego dnia czyli tzw. akcja reanimacja. Pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki wrzucamy na patelnię i na niewielkiej ilości oleju odsmażamy doprawiając papryką słodką, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...