piątek, 15 sierpnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana oraz sałatka z sosem na bazie awokado

Jeżeli dysponujecie odrobiną czasu polecam wam przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki. To danie tylko pozornie wydaje się być czasochłonne. Moja wersja jest odrobinę odchudzona, ponieważ zazwyczaj w tego typu przepisach zamiast mleka pojawiają się tłustsze, bardziej kremowe śmietanki. Modyfikacja nie jest bynajmniej podyktowana chęcią uniknięcia nadmiernej ilości kalorii. Mam pełną świadomość, że w Polsce kupno śmietanki roślinnej nie należy do zadań łatwych i przyjemnych, dlatego też wypróbowałam przepis z mlekiem. Wyszło przepysznie, z resztą spójrzcie tylko na to zdjęcie...



Składniki:

- 2 szklanki mleka sojowego
- 0,5 -1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- jedna mała cebula
- olej roślinny
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, dla wygodnych gotowa przyprawa do ziemniaków (zwróćcie tylko uwagę, aby nie zawierała glutaminianu sodu), ząbek czosnku, papryka wędzona.

W mojej gotowej mieszance znajdowały się: sól, czosnek, cukier, pomidory, cebula, papryka, rozmaryn 4%, koperek, chili, papryka słodka. 



Przygotowanie:

1. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio delikatnie olejem.

2. Następnie przygotowujemy sos, w którym ziemniaki będą się gotowały. Wszystkie zioła wraz z odrobiną mąki mieszamy z mlekiem sojowym. Proporcje przypraw według uznania.

3. Na wierzch możemy także dodać świeżo pokrojony szczypiorek.

4. Całość wkładamy do pieca nagrzanego do 200st. (czas pieczenia zależy od ilości warstw i grubości ziemniaków).




Zapiekankę możecie zaserwować wraz z pyszną sałatką z sosem na bazie awokado




Sałatka:
- sałata masłowa
- awokado
- marchew
- papryka
- ogórek 
- rzodkiewka 
- pomidor

Sos sałatkowy:
- pół dojrzałego avocado
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka delikatnej musztardy
- 1/3- 1/2 szkl mleka roślinnego (w zależności od tego jak miękkie macie awokado)
- ząbek czosnku
- zioła (możecie je samemu wymieszać albo kupić gotową mieszankę, ale zwróćcie uwagę na jej skład). Skład mojej mieszanki: owoc róży, natka pietruszki, por, nać selera, cebula suszona, koperek.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...