Ziemniaki z sosem tzatziki, kalafior na pietruszkowo-brokułowym pesto i marchewka z zasmażką na mące pełnoziarnistej z gałką muszkatołową.
Tzatziki
1/4 kostki tofu rozgniatamy wraz z 2-3 łyżkami mleka sojowego. Następnie dodajemy soli, pieprzu, odrobinę czosnku i soku z cytryny oraz zioła: koperek, pietruszka a także drobno pokrojony świeży ogórek.
Ziemniaki gotujemy w łupach, a następie przecinamy na pół i wypełniamy sosem.
1/4 kostki tofu rozgniatamy wraz z 2-3 łyżkami mleka sojowego. Następnie dodajemy soli, pieprzu, odrobinę czosnku i soku z cytryny oraz zioła: koperek, pietruszka a także drobno pokrojony świeży ogórek.
Ziemniaki gotujemy w łupach, a następie przecinamy na pół i wypełniamy sosem.
Marchewkę gotujemy do miękkości. Na patelni podgrzewamy łyżkę mąki, a następnie dolewając odrobinę oleju i wody mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę dodajemy do marchewki i mieszamy. Doprawiamy solą, odrobiną cukru i gałki muszkatołowej.
Pesto
Pęczek pietruszki blendujemy z ząbkiem czosnku, 2 łyżkami słonecznika, odrobiną oleju oraz szklanką ugotowanych brokuł. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz