niedziela, 17 sierpnia 2014

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki


Czy wiecie, że aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki? W związku z tym, że najwięcej właściwości zawiera surowa natka dzisiaj przepis na pastę z ciecierzycy i natki pietruszki.






Składniki:


- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- duży pęczek świeżej pietruszki
- olej albo oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:


1. Pół szklanki oleju, 2 ząbki czosnku i cały pęczek pietruszki blendujemy na gładką masę (coś na wzór pesto) następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Gdy masa jest za sucha możemy dolać jeszcze oleju lub przegotowanej wody.

2. Czas blendowania zależy od tego czy chcecie całkiem kremową konsystencję czy wolicie część ciecierzycy zostawić w większych kawałach.


3. Na sam koniec, kiedy wszystkie składniki się połączą doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Proporcje ciecierzycy do natki mogą się zmieniać, w zależności od tego jak bardzo lubicie pietruszkę
Jeżeli nie macie np. ciecierzycy możecie spróbować zrobić taką pastę z białej fasoli, albo zrobić mix fasola-ciecierzyca.  


A teraz I propozycja podania - kanapka z pastą z ciecierzycy i pietruszki, podsmażone samodzielnie marynowane tofu oraz warzywa. 


Marynowane tofu:

Naturalne tofu kroimy na plasterki grubości 0,5-1cm (w takiej postaci marynata szybciej i mocniej przejdzie przez mdłe tofu).

W niewielkim naczyniu przygotowujemy sobie marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka oleju
- odrobina wody i soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- możecie także dodać niewielką ilość ulubionej mieszanki przypraw np. do gyrosa, kurczaka etc.

Najlepiej jeżeli przygotujecie marynatę dzień wcześniej i pozostawicie tofu na noc w lodówce. Wtedy rano wystarczy, że wrzucicie plastry na patelnię i gotowe.

Bułkę smarujemy pastą, dodajemy ulubione warzywa i na koniec podsmażone tofu. Taką kanapkę możecie śmiało owinąć folią i zabrać ze sobą na uczelnię, piknik czy wycieczkę. 

II propozycja - kanapka z pastą, smażonym tofu w przyprawie do kurczaka, pomidorem i czarnuszką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...