Dzisiaj przepis na banalnie
prosty dodatek do obiadu. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować
dodając zioła: pietruszkę, kolendrę. Dodając odrobinę soku z cytryny,
albo dodając do całości jeszcze np. kalarepę.
1. Rzodkiewki (mogą być też takie mniej jędrne) kroimy w drobne paski,
buraki obieramy i również kroimy w podobnej wielkości kawałki.
2. Warzywa
wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu
warzywnego. Gotujemy chwilę aż warzywa zmiękną (buraki będą potrzebowały
odrobinę więcej czasu więc je możemy wrzucić w pierwszej kolejności).
3. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy 2- 3 łyżki
mleka kokosowego. Całość ślicznie nam się zaróżowi a mleko kokosowe
przejdzie smakiem słodkich buraków i lekko ostrej rzodkiewki.
Nasze warzywa możemy podawać do obiadu na ciepło lub zimno. Poniżej przedstawiam wam przykładowe obiady z tym dodatkiem.
1) Ziemniaki
z sojowym gyrosem, podsmażonymi pieczarkami, burakami z rzodkiewką i
mlekiem kokosowym oraz niezbyt udaną próbą wykorzystania liści kalarepy
a'a szpinak.
2) Gulasz warzywny*, buraki z rzodkiewką i mlekiem kokosowym oraz brązowy ryż.
* Gulasz
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duży por
- kilka pieczarek
- dwie średnie marchewki
- pół banana
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
Warzywa podsmażamy na patelni z odrobiną oleju a następnie zalewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, słodką papryką i curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz