piątek, 15 sierpnia 2014

Różowo mi, czyli buraki i rzodkiewka w mleku kokosowym

Dzisiaj przepis na banalnie prosty dodatek do obiadu. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając zioła: pietruszkę, kolendrę. Dodając odrobinę soku z cytryny, albo dodając do całości jeszcze np. kalarepę. 

Mój przepis jest bazowy i w swojej prostocie naprawdę smaczny. 




1. Rzodkiewki (mogą być też takie mniej jędrne) kroimy w drobne paski, buraki obieramy i również kroimy w podobnej wielkości kawałki. 

2. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego. Gotujemy chwilę aż warzywa zmiękną (buraki będą potrzebowały odrobinę więcej czasu więc je możemy wrzucić w pierwszej kolejności). 

3. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy 2- 3 łyżki mleka kokosowego. Całość ślicznie nam się zaróżowi a mleko kokosowe przejdzie smakiem słodkich buraków i lekko ostrej rzodkiewki. 

Nasze warzywa możemy podawać do obiadu na ciepło lub zimno. Poniżej przedstawiam wam przykładowe obiady z tym dodatkiem. 

1) Ziemniaki z sojowym gyrosem, podsmażonymi pieczarkami, burakami z rzodkiewką i mlekiem kokosowym oraz niezbyt udaną próbą wykorzystania liści kalarepy a'a szpinak.

2) Gulasz warzywny*, buraki z rzodkiewką i mlekiem kokosowym oraz brązowy ryż.

*  Gulasz

Składniki:

- 1 średnia cebula
- 1 duży por
- kilka pieczarek
- dwie średnie marchewki
- pół banana
- 3-4 łyżki mleka kokosowego


Warzywa podsmażamy na patelni z odrobiną oleju a następnie zalewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, słodką papryką i curry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...